SLT-A65 vs. NEX-5N/7 vs. GH2 – UltraCombat!!

Svět kdysi býval jasný a přehledný. Na západě byli kapitalisti, RTL a MTV, na východě SSSR s raketami a tanky.  Chlapci souložili s děvčaty a společně chodili do pionýru. Na video byly kamery a na focení foťáky. Ale dnes?? Říše zla je v troskách a ani rozvědčík KGB Putin nemůže konkurovat kurvám šikmookým z Číny. Z kapitalistů jsou pohůnci GoldmanSachs a Rotschildů, kteří nám servírují socialismus na sto a jeden způsob. Chlapci se snaží vypadat jako děvčata a děvčata ráda souloží zase s děvčaty. No a foťáky dnes natáčí několikanásobně hezčí video, než jaké natáčí kamerky. Svět se prostě řití (není to překlep, to měkké i je skutečně krátké) do sraček. A já řeším naprosto zásadní životní problém: jaký stroj mám kurva vybrat na to natáčení videa? Dřív to přeci bylo v amatérském ranku tak jednoduché, stejně jako svět před 20ti lety: video umí Canon a ostatní jsou looseři. Ale dnes? Tak si to vememe po pořadě.

Panasonic GH-2
Má 4/3 čip, ale podle všeho při videu je crop faktor jen 1,83 což je údajně skoro totéž, co mají DSLR od Canonu. K tomu postrádá „spešl fíčury“ jako je moiré a má velmi malý rolling-shutter efekt. Objektivy k němu jsou přilepit skoro od všech výrobců. Ekosystém m4/3 světa umožňuje využívat i objektivy třeba od Olympusu. Má autofocus, který po upgradu firmaware je velmi dobrý. Né že bych ruční ostření zcela zavrhl, ale zkrátka pro některé věci je vhodnější. Umožňuje ostřit na dotyk. Má HACK, který umožňuje výrazně navýšit datový tok. Má nekomprimovaný HDMI výstup, takže se z něj dá tahat záznam se vzorkováním 4:2:2.
No a tohle je argument pro koupi jak hrom:

Update: Má to ještě možnost 1:1 vzorkování, takže se z objektivu udělat jakože makro. Na close-up záběry je to vynikající fíčura.

SONY SLT-A65
Čip s crop faktorem 1.5, který má vynikající DR. Má sice 24MPix, ale celkem se drží i v low-lightu. AF je jednoznančně nejlepší – technologie SLT prostě dělá svoje. AF je sice použitelný jen v P módu, ale pokud se drží tlačítko pro zamykání expozice, tak nedochází k dýchání obrazu. V manuálním módu je k dispozici focus assist, který v případě správného zaostření zvýrazní okraje objektu. Jde ovlivnit nastavení tohoto AF, odkdy se má zapínat a jakou má mít barvu. Objektivy se dají používat přes adaptér převážně od Nikonu. Ale i to je slušný výběr. K dispozici je 1080/50p mód + 1080i. Zkrátka slušnej oddíl.

SONY NEX5n/7
Řada NEX od SONY mě přijde jako velmi slučná varianta k jejich SLT strojům. 5n je levný strojek, který je relativně levný, ale obsahuje nový čip s 16Mpix, který by neměl mít problém s low-lightem. Kromě SLT technologie mají vše včetně 1080/60p módu. NEX 7 je podle www.dpreview.com nejlepším současným APS-C strojem. Jak co do rozlišení, tak i co do šumu a obrazových vlastností. Nevýhodou je speciální E-mount, na který se dají klasické objektivy připojovat přes relativně drahou redukci. NEX-5n postrádá i botičku na příslušenství. 7čka je pak total-leading boss – díky chybějícímu zrcátku je velmi dobrá i v low-lightu. Nevýhodou je trochu pomotané ovládání a velmi mizerné uspořádání menu, takže si s tím člověk musí trochu pohrát.

Coclusion
Kua co teď??!! Všechno má své pro a proti.

GH2
+ hack
+ HDMI výstup
+ AF
+ žádné moiré
+ touch-screen AF
+ velký výběr objektivů
+ velmi ostrý a prokreslený obraz
+ 1:1 přiblížení
– „jen“ 720p/50
– chybějící focus peaking
– hledáček ani zdaleka není tak dobrý jak u SLT

SLT-A65/A77
+ ďábelsky rychlý a přesný AF
+ 1080/50p
+ AVCHD 2.0
+ velký čip
+ vynikající DR
+ velké množství objektivů
+ špičkový hledáček – nejlepší ve své třídě
– AF jen v P módu (dá se částečně obejít)
– cena

NEX 5n/7
+ velmi dobrý čip
+ 1080/50p video
+ AF
+ malá velikost
+ 7 – top model s APS-C čipem
– speciální bajonet
– 5n nemám ani botičku pro příslušenství
– cena (zvláště u NEX-7 modelu)

Jó, svět býval kdysi tak krásný a jednoduchý…

Příspěvek byl publikován v rubrice Nástrojárna. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 reakce na SLT-A65 vs. NEX-5N/7 vs. GH2 – UltraCombat!!

  1. RiMr napsal:

    Jo, to kua taky řeším…
    Koupil jsem GH2 a i s nejlevnějším seťákem fotí i točí MNOHEM lépe než SOny setová skla. I mnohá nesetová. TO je prostě obraz a kresba jak víno! Možnosti po hacku ani nekomentuju…
    Jenže, to ostření… Při focení je ostré jak Ďas, ale při točení toho co točím, je to dost jakože zoufalé. Točím totiž RC modely letadel. Je malé, je to rychlé, furt to mění tvar… Řekl bych skoro, že s horším ostřením konkrétně těch letadýlek jsem se ještě nesetkal… Je zaostřeno – stačí aby se éro otočilo na záda a GH2 je v pytli a jede od kraje ke kraji… Stabilizace je taky bídná. Když to srovnám se stabilizací u Sony HX9V…
    Takže mám teď dilema… Koupit ještě SLT A65, protože ostření na letadýlka mají SLT stroje od Sony nepřekonatelné a to prosím i v porovnání s těmi nejdražšími „normálními“ kamerami! Testoval jsem na A33 a je to prostě jiná liga. Jenže… Ono to kua nemá autofokus v A S M!!! Co to je kua za kurvítko?! Tak NEX5N to mít může a A65 to nemá?! Jsou normální?!
    Ale, i to bych překousnul. Pravdpodobně to udělám tak, že koupím některý z nových Panasonic „videoskel“ k GH2 (ty s tím zoomem pomocí kolébky), asi to delší a budu doufat že to ostření bude lepší, i když tomu moc nevěřím.
    A asi si holt koupím jak pako i A65 jen na ty éra. Protože GH2 se mi fakt zbavovat nechce, ten foťák je skvělý! Akorát kua neostří na ty moje letadla… Jenže já jen ty éra netočím a na všechno ostatní je ten hacklý GH2 mazec…

    Cos nakonec koupil ty?

    • vierzbowski napsal:

      Ahoj,

      letadýlka jsou podle mě dost těžká kategorie. Podle mě se v tom nebudou chytat ani běžné kamerky. SONY SLT-65/77 je podle mě zajímavá volba. Opravdu je tam ten fail s nemožností M nastavení při průběžném ostření. ALE!!! V prodejně sem si to ošahal a ona se ta expozice dá částečně zamknout. Konkrétně po zmáčknutí „*“ se to zamkne. Jakmile ale pustíš tlačítko, tak se to zase odemkne. Takže bu´d to tlačítko držet celou dobu točení, nebo ho nějak zalepit. Pak by to se SONY mohlo ostřit jako víno.

      Jeden můj známý má SLT-77 + 16-50 2.8 a chci to vyzkoušet v praxi. Případně to někam hodím.

Napsat komentář